20 Februarie 24
Uleiul de migdale dulci. Ce este si ce ofera corpului nostru.
Uleiul de migdale dulci este un ulei vegetal obținut din miezurile uscate ale migdalelor. Migdalele conțin acid folic, alfa-tocoferol și zinc, care sunt utile pentru tratamentul multor afecțiuni cutanate. A fost folosit timp de secole, atât din punct de vedere medical, cât și cosmetic, ca un relaxant muscular, demachiant și hidratant.
Migdalul (Prunus dulcis (Mill.), Prunus amygdalus (Lot) sau Amygdalus communis (L.)), este un arbore de foioase originar din Iran, țările înconjurătoare și Asia Centrală, dar este cultivat pe scară largă si în alte zone sub diferite climate și condiții de creștere. Migdalul aparține familiei Rosaceae, genul Prunus. Partea comestibilă a migdalelor, miezul, este o sămânță cu două cotiledoane mari. În ultimii ani, cererea pieței de migdale ca nuci comestibile și ca ingredient în produsele alimentare fabricate a crescut semnificativ datorită caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și senzoriale ale acestui fruct. Într-adevăr, miezul de migdale este consumat în întreaga lume crud, gătit sau prăjit uscat, feliat sau întreg, și decorticat (fără pieliță) sau nedecorticat (cu pieliță). Este utilizat pe scară largă în panificație și produse de cofetărie și în prepararea alimentelor în general, dar și în aplicații farmaceutice și cosmetice. Interesul crescut pentru migdale se bazează pe bogăția lor în lipide (aproximativ 50% din greutatea miezului), proteine (16-22% din greutatea miezului), fibre dietetice (10,8-13,5% din greutatea miezului) și minerale, precum și concentrațiile lor ridicate de compuși fenolici, inclusiv benzoic și derivați cinamici, flavonoli, antocianidine și procianidine. Studii recente au evidențiat efectele lor benefice datorită capacității nutrienților lor bioactivi și a nutrienților lor de a reduce nivelul plasmatic al colesterolului lipoproteic cu densitate mică și incidența și severitatea tulburărilor cardiovasculare.
Uleiul de migdale dulci are un conținut ridicat de acizi grași mono și polinesaturați, minerale și glicozide. Acizii grași sunt necesari împreună cu glicerolul pentru ca celula să funcționeze normal. De asemeni, conține și vitaminele A, B1, B2, B6 cu cantități mici de vitamina E și D. Datorită prezenței vitaminei E, uleiul are capacitate antioxidantă. Antioxidanții protejează structurile celulare vitale prin neutralizarea radicalilor liberi. Vitamina E topică s-a dovedit a avea o mare varietate de beneficii pentru piele. Multe studii au arătat că poate ajuta la scăderea efectelor psoriazisului, eritemului și poate ajuta la reducerea riscului de cancer de piele. Vitamina E ajută, de asemenea, la reducerea cicatricilor cauzate de răni și la apariția vergeturilor pe piele.
07 Februarie 24
Untul de Shea și beneficiile lui. De ce este unul dintre Ingredientele naturale ale produselor Rovyo?
Untul de Shea contine vitaminele A si E, precum si catechine, antioxidanti din plante care se regasesc si in ceaiul verde. Desi nu este clar cat de bine sunt absorbite in piele vitaminele A si E din untul de Shea, exista dovezi care demonstreaza ca esterii acidului cinamic din untul de Shea ajuta la prevenirea deteriorarii pielii de catre radiatiile ultraviolete.
Untul de Shea ajuta la relaxarea musculaturii, hidrateaza intens pielea uscata, oferindu-i astfel elasticitate. Contribuie la regenerarea celulelor. Untul este recomandat pentru piele uscata, dermatite, psoriazis, eczeme, arsuri, peeling, iritatii, pete rosii pe fata si corp, arsuri provocate de soare, riduri fine, intepaturi de insecte, buze crapate. Combate cu succes vergeturile. In forma sa pura si nerafinata untul de Shea are niste proprietati aproape miraculoase: o cantitate foarte mare de vitamine A, E si F naturale si o structura unica a acizilor grasi. Din acest motiv untul de Shea are efect nu numai pentru pielea uscata sau imbatranita, ci si pentru cei cu psoriazis, dermatite, eczeme și acnee.
Toate aceste proprietati naturale se regasesc in intregime in untul de Shea nerafinat; prin rafinare, untul isi pierde o parte din proprietati, insa pe de alta parte isi pierde si mirosul si culoarea originala, acesta fiind unul din motivele pentru care se practica rafinarea produsului. Untul de Shea nerafinat este mai usor de intins pe piele.
Săpunul cu unt de Shea este, de asemenea, antimicrobian. În plus, săpunul cu unt de Shea este indicat pentru persoanele care suferă de boli de piele, cum ar fi acnee, psoriazis și eczeme, aceste personae fiind alergice la săpunurile care conțin dietanolamină, alcool izopropilic, hidroxil toluen butilat și aditivi Triclosan.
Se știe că substanțele fenolice au proprietăți antioxidante. Un studiu recent a caracterizat și cuantificat cei mai importanți compuși fenolici din untul de Shea. Acest studiu a identificat 10 compuși fenolici din untul de Shea, dintre care opt sunt catechine, o familie de compuși fiind studiată pentru proprietățile lor antioxidante. Profilul fenolic este similar cu cel al ceaiului verde, iar conținutul total de fenoli al untului de Shea este comparabil cu uleiul de măsline virgin.
De asemenea, acest studiu a fost efectuat pe unt de Shea care a fost extras cu hexan și s-a remarcat că metodele alternative de extracție – cum ar fi extracția tradițională – pot duce la niveluri fenolice mai ridicate. În plus, s-a observat că numai conținutul de catechine din uleiul de unt de Shea este mai mare decât conținutul total de fenolici al măslinelor coapte.